Kategorier
Uncategorized

Fjärrövervakning av patienter – ett område som växer

Fjärrövervakning av patienter, eller som det heter på engelska, Remote Patient Monitoring (RPM), har blivit ett allt vanligare hjälpmedel inom vården.

Fjärrövervakning av patienter innebär att man använder modern teknik för att på distans övervaka patientens hälsostatus. Det kan innebära att bärbara enheter spårar livsviktiga funktioner som hjärtfrekvens och blodtryck, eller sensorer som upptäcker fall eller andra säkerhetsrisker. Fjärrövervakning kan hjälpa vårdgivare att upptäcka och ta itu med hälsoproblem tidigare, vilket förbättrar patientens mående. Tack vare medicinska facköversättningar används dessa produkter och tjänster världen över.

Två exempel på fjärrövervakning

Låt oss säga att en patient har diagnostiserats med hjärtsvikt och riskerar att utveckla vätskeansamlingar i lungorna. För att övervaka patientens tillstånd på distans, kan vårdgivaren ge dem en bärbar enhet som mäter deras vikt och skickar data till ett övervakningssystem. Vårdgivaren kan därefter följa patientens vikt över tid och leta efter tecken på vätska ansamlar sig, vilket i sin tur kan indikera att patientens hjärtsvikt förvärras.

Förutom viktövervakning kan blodtryck eller syrenivåer mätas hemma, genom att patienten blir ombedd att använda blodtrycksmanschett och pulsoximeter.

Dessa enheter kan sedan överföra data till övervakningssystemet, så att vårdgivaren kan titta på och analysera tecken som visar patientens tillstånd. Därefter kan behandling och medicinering anpassas.

Ett annat exempel på fjärrövervakning av patienter är kroppsburna glukossensorer, som är kopplade till ett övervakningssystem. Både patienten och vårdgivaren kan få stora fördelar och lära sig mycket om hur en enskild patient fungerar. 

Fjärrövervakning av patienten kan hjälpa vården att upptäcka förändringar i en patients tillstånd tidigare, vilket kan leda till snabbare insatser och bättre resultat. Givetvis sparar det även resurser, tid och vårdplatser om mätningar kan göras på distans i patientens eget hem.

Fördelar för patienten

För patienten finns det också många fördelar med fjärrövervakning. Det kan också minska behovet av personliga möten och sjukhusvistelser, vilket ofta upplevs som bekvämare för patienten. Även för patienten blir det mer kostnadseffektivt, eftersom de inte behöver transportera sig fram och tillbaka till sin vårdgivare. Speciellt för äldre och sköra patienter är täta läkarbesök en påfrestning. Att vara inlagd på sjukhus under en längre tid för att kunna göra mätningar kan bidra till att äldre patienter blir mer sängliggande än tidigare, vilket har en negativ effekt på det allmänna hälsotillståndet.

Framtidens digitala vård

I framtiden kan fjärrövervakning av patienter förbättras ytterligare, och komma fler patientgrupper till gagn. Den data som samlas in kommer givetvis sparas i digitala journaler och analyseras med stöd av artificiell intelligens. Utvecklingen går framåt, steg för steg, mot en alltmer högteknologisk digital vård.