Kategorier
Uncategorized

Elektroniska patientjournaler (EPJ) i Sverige idag

I Sverige kan varje person med e-legitimation logga in via 1177 och läsa sin journal. Det är olika hur långt tillbaka i tiden man kan se. För många rör det sig om 10-20 år tillbaka i tiden. Detta medför stora fördelar för patienter, som snabbt kan se sin historik, förstå hur vården resonerat och på så sätt blir mer delaktiga. Det finns självklart även patienter som är tveksamma till att deras journal finns digitalt och som är rädda att den ska ”läcka ut”. En journal kan innehålla känsliga och privata delar, och självklart måste man som patient vara säker på att IT-strukturen håller. För svenskar som använder sig av den digitala journalen via 1177 finns det möjligheter att visa bara viss information.

Komplex situation i Sverige

Ännu idag, 2023, används en mängd olika elektroniska system för journalföring inom olika landsting i Sverige. För att komplicera saken ytterligare används ofta olika system på vårdcentraler och sjukhus. Det gör att kartan över Sveriges elektroniska patientjournalsystem ser komplex ut. Nu pågår ett stort arbete i Sverige att försöka samla sig kring färre system för elektroniska patientjournaler.

Ett exempel på elektroniska patientjournaler

Ett av de mest välkända heter Cosmic. Det har tagits fram av Cambio Healthcare Systems, ett svenskt företag som tillhandahåller IT-lösningar för sjukvården. Cosmic används inom flera regioner i Sverige och allt pekar mot att detta system kommer bli det mest använda systemet för elektroniska patientjournaler i Sverige i framtiden. Det har även översatts och används därmed i andra länder, till exempel i Norge och Storbritannien.

Höga krav på elektroniska patientjournaler

IT-system för elektroniska patientjournaler kräver lång utvecklingstid för att de ska vara användarvänliga och säkra. Systemet ska klara av att ge vårdgivare tillgång till patientinformation och klinisk dokumentation i realtid. Med systemet ska man även kunna beställa labtester, skriva remisser samt skriva ut recept. Utöver detta behöver systemet fungera tillsammans med andra system som används inom hälso- och sjukvården.

Framtidens digitala hjälpmedel

Blir då vården säkrare och smidigare både för patient och vårdgivare om man använder elektroniska patientjournaler. Den största fördelen är att alla delar samma bild av patienten. Alla ser samma bokningar, provresultat, mediciner, hjälpmedel, behandlingar osv. Detta borde givetvis spara tid och resurser, och i de allra flesta fall förbättras också patientsäkerheten. Att gå tillbaka till pappersjournaler är inte med på utvecklingskartan. Nu handlar det om att ta fram så användarvänliga och säkra system som det bara går, och göra dem delbara för vårdenheter i andra länder inom EU. Där i ligger framtiden.